Autóklíma

Autóklímatöltés, autóklíma tisztítás Pécsett

Az autóklíma-berendezésekről  általában

 Az autóklíma-berendezések évente hűtőközegük 20%-át veszíthetik el,

 amibefolyásolja működésüket.

Belső részegységét évente, általában tavasszal,( ill. 15.000 km-ként) tisztítani és fertőtleníteni szükséges.

Ezzel egy időben (ill. 10. 000 km-ként) a pollenszűrőt  is javasolt kicserélni. A pollenszűrő könnyen hozzáférhető és rövid időn belül cserélhető.

A klíma rendszerben található szárítószűrőt kb.: 4 évente, ill. 60-70.000 km-ként cserélni kell, ilyenkor kerül betöltésre a cseppfolyós gáz és a megfelelő kenés érdekében az olajat is lecserélik.

Egyes típusoknál, ahol a két hűtő (víz ésklíma) egymás mögött helyezkedik el, a szöszmöszös időszak után gőzborotvás mosást kell alkalmazni a jobb hűtés érdekében. Nagyon elkoszolódott hűtőknél nem elég előröl átmosni, ki is kell venni a hűtőt és utána kimosni.. A VDI 6022 irányelv szerint telepített klímaberendezésen rendszeres időközönként higiéniai eljárást kell alkalmazni, ekkor pollenszűrőt kell cserélni, a hűtőt pedig kitisztítani.

A klíma ékszíj cseréje 30. 000 km-ént indokolt.

Autóklíma és egészség – egy utastérben

Európában manapság már alig gyártanak autót klímaberendezés vagy klímaautomatika nélkül. Függetlenül attól, hogy kis-, közép- vagy nagykategóriás gépkocsikról van szó, a klímaberendezés számos gyártmány esetében már a szériafelszereltség tartozéka, de extraként mindenképpen választható.

Aki egy forró nyári napon, 30°C-os külső hőmérsékletnél csak egyszer megtapasztalja, hogy milyen egy 22°C-ra temperált autóba beülni, az a legközelebbi gépkocsi vásárlásnál nem fog lemondani erről a kényelemről. A minden évszakban kellemes közérzetet biztosító luxus azonban olyan, az egészségre ártalmas veszélyforrásokat is hordozhat, melyeket nem szabad alábecsülni.

Sajnos a klímaberendezésekből nem kívánt mikroorganizmusok kerülhetnek az utastérbe. A meleg, nedves klíma optimális körülményeket teremt az ilyen apró élőlények elszaporodásához. De az élettelen baktériumok vagy penészgombák, valamint azok anyagcsere maradványai ill. végtermékei is veszélyt jelenthetnek az egészségre.

A tavasz beköszöntével, amikor a hőmérséklet megemelkedik, újra előtérbe kerül a klímaberendezés. A légáram a betegséget okozó anyagokat leválasztja a készülékről és a belső térbe juttatja. Ezen részecskék belégzése bizonyíthatóan olyan panaszokat okoz, mint a nyálkahártya irritáció, fáradékonyság, fejfájás, de akár hörghurutot, allergiát vagy más légúti betegségeket is előidézhet. Súlyosbító körülmény, hogy a párologtató nélküli klímaberendezések a levegőt rendkívül szárazzá teszik, ami a nyálkahártyát még csíramentes állapotban is erősen igénybe veszi. Különösen a gyengébb immunrendszerrel rendelkező emberek, mint az idősek, gyermekek, csecsemők, de az allergiára hajlamosabbak is elsőszámú céltáblái a baktériumoknak és penészgombáknak. Ez ellen a pollenszűrő beépítése sem nyújt megfelelő védelmet.

A tisztítás kellemes mellékhatása, hogy a hosszabb távon üzemen kívül helyezett klímaberendezésből kiáramló áporodott szag eltűnik.

Az autó klímaberendezések jellemző hibája  az esetek 80%-ban a hűtőközeg elszivárgása. Ennek többféle oka lehet: anyaghiba, anyagfáradás, nem megfelelő kialakítás, rossz csőelvezetés, ebből adódó kidörzsölődés, hibás szerelés, valamint sérülésből származó repedés, törés. Ritkább esetekben meghibásodik a kompresszor vagy dugulás lesz a rendszerben, esetleg elektromos hiba lép fel.

Ha gépjárműve utasterében, a klímaberendezés kikapcsolása után kellemetlen, „poshadt” szagot érez, nagy valószínűséggel elpárologtató egysége „elgombásodott”.

A legionella baktériumok elsősorban a vízzel fedett felületeken kialakuló biofilmben szaporodnak és képeznek telepeket. Ilyen vízzel fedett felület lehet a légkondicionáló elpárologtató egysége, mely az utastérben, legtöbbször a műszerfal alatt (mögött) helyezkedik el. A belső ventilátor használatát követően ezek a baktériumok belégzéssel juthatnak az emberi szervezetbe és ott komoly egészségügyi problémákat idézhetnek elő. Intőjel a klíma használatakor a tüsszögés, köhögés, a könnyezést.

Ezt elkerülendő, érdemes a légkondicionáló berendezést mentesíteni ezektől a baktériumoktól, gombáktól, mikroorganizmusoktól.

Pollenszűrő

A pollenszűrő az egyik olyan hely, ahol a mikroorganizmusok szívesen megtelepednek.  A pollenszűrő koszt, port pollent szűr ki a levegőből, megakadályozva ezáltal, hogy azok az utastérbe kerüljenek.


Párologtató

A párologtató közvetlenül a műszerfalba van beépítve és a szellőztető rendszer tartozéka. Ez a nem könnyen megközelíthető hely ideális (nyirkos, sötét) a baktérium- és gombatenyészetek számára. Ennek fertőtlenítése elengedhetetlen legalább évente.

Praktikus tanácsok az autóklíma-berendezés szakszerű használatához:

A helyes és hatékony működéshez legalább egyszer hetente kapcsolja be a készüléket, még ha egész rövid ideig is. A működés eredményessége érdekében a gépkocsi szellőző-rendszerének levegőjárataiból mindenféle szennyeződést el kell távolítani, hiszen ezek rontják a hatásfokot.

A kondenzációs folyamat része az autó alatti víztócsa, különösen akkor, ha a levegő páradús.

Ha berendezés nem működik megfelelően, azonnal kapcsolja ki és keressen fel egy szakszervizt, ahol eredeti alkatrészeket, speciális műszereket és szerszámokat használnak, valamint megfelelő műszaki ismeretekkel rendelkeznek.

Ha az alábbi tünetek valamelyikét tapasztalja gépkocsiján , forduljon hozzánk:

Poshadt, dohos kellemetlen rossz szag

 • A klíma bekapcsolásakor szokatlan, zajos hang
 • Gyenge, nem kielégítő hűtés
 • Zajos a klíma rendszer – „csörög” a hűtőközeg

Új szogltatás! 

Ózonos klíma tisztítás, autóbelterének szagtalanítása:

Az ózon generátor az oxigént alakítja ózonná. Az ózonos technológia abszolút környezetbarát, mert az előállítása nem igényel semmilyen vegyszer használatot. Az ózon az oxigén előfordulásának egy különös formája. Normál esetben két oxigén atom kovalens kötéssel kapcsolódik össze egy oxigén molekulává (O2). Az ózon esetében laza kötéssel 3 oxigénatom kapcsolódik össze (O3). Az ózon egy reagens, agresszív gáz, ami károsítja az élő szöveteket, a sejtekben található molekulák kettős kötéseit oxidálja el.

Az ózon az egyik legtisztább és legerősebb oxidáló és csírátlanító anyag,  3.000-szer erősebb a fertőtlenítésben, mint a klór. Elpusztít minden gombát, baktériumot, vírust, ezen felül az oxidáció következményeként minden szag megszűnik.
Legyen szó bármilyen erős szagról, dohányfüst, égés utáni szagok, állatok, rothadás, dögszag, szemét, vegyszerek, gombák, penész, doh – semmi sem jelent problémát az ózonnak! A szagok eltávolításának a kémiai magyarázata nem más, minthogy a szagot okozó anyagok molekuláit kémiai reakció során eloxidálja, így az lebomlik.

Az ózon tartóssága függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól, valamint a koncentrációtól. Az ózonmolekulák a keletkezésük után rögtön elkezdenek szétbomlani, normál körülmények között 20 perc a felezési ideje, visszaalakul oxigénné. A fertőtlenítés az ózonnal dúsított levegővel való érintkezésen alapul, tehát nem használunk ez esetben semmilyen vegyszert, amely a környezetet megterhelné, hiszen a művelet végén csak normál oxigén molekulák keletkeznek.

 • Ózonos klíma tisztítás során  30 percig működtetjük a készüléket, utána alaposan át kell szellőztetni a gépjárművet.
  használata során nem kell a műszerfalat megbontani így az alkalmazása egyszerűbb, és nem elhanyagolható mellékhatás a belétrben lévő szagok eltünése!

többet az ózonról>>

Klímatöltés menete:

 • amennyiben üres a rendszer nitrogén gázzal nyomás próbával kezdünk, hogy meghatározzuk van -e szivárgás -ha megtartja a 18-20 báros nyomást félóráig,a rendszer gáztömörnek tekinthető.
 • hűtőközeg kiszívása,  olaj leválasztása
 • hűtőrendszer vákumolása (a rendszerben lévő nedvesség eltávolítása miatt szükséges)
 • Vákum próba
 • hűtőközeg feltöltése számítógép vezérlésű automata géppel gramra pontosan, gyári adatbázisból
 • olajpótlás
 • UV színezőfesték az esetleges későbbi szivárgások könnyebb felderítéséért
 • klímarendszer ellenőrzése működés közben

Bejelenkezés szervizre: 72/239-404 vagy 72/239-565 számokon.

Címünk: 7630 Pécs Pécsváradi u. 2/1

Autóklíma pécs, klímatöltés pécs, klímautántöltés pécs, Ózonos klímatisztítás pécs

Ózonos, tisztítás>>